Top
Hoeveel kinderen nodig ik uit op een verjaardagspartijtje?
"Hoeveel kinderen zal ik uitnodigen op het kinderfeestje van mijn dochter/zoon?" Deze vraag krijg ik zeer regelmatig gesteld. Natuurlijk is het helemaal aan jullie hoeveel en welke feestgangers er op het partijtje welkom zijn. Maar het is zeker belangrijk hier goed over na te denken.

Vooral voor ouders die nog niet veel kinderfeestjes verzorgd hebben, is het lastig in te schatten wat een geschikt aantal genodigden is. En dit is ook nog eens afhankelijk van bijvoorbeeld de leeftijd van de kinderen, de locatie van het feestje en de activiteit. Kinderen van 11 jaar kunnen veel makkelijker een grote groep aan dan kleuters. En tegelijkertijd kun je als ouder vaak makkelijker een grote groep 11-jarigen aan dan een horde kleuters. Ik heb ooit een feestje gezien waarbij de jarige de hele kleuterklas had uitgenodigd. Ik kan je verzekeren, dat doen de ouders nooit meer. :-)

Misschien is je kind veel uitgenodigd op andere feestjes en wil hij of zij iedereen ook terugvragen. Of kan je kind niet kiezen uit al zijn vriendjes uit de klas. Maar maak hierover afspraken met elkaar. Met welke vriendjes speel je het allerliefst? Wie zou je niet willen missen op je feestje?

En als ouder mag je hierin best sturen. Ik sprak laatst een moeder, die vertelde dat één kind de afgelopen jaren tijdens de kinderfeestjes van haar dochter erg negatief aanwezig was. Dit beïnvloedde de complete sfeer van de middag. Dit jaar had ze in overleg met haar dochter besloten het meisje niet uit te nodigen. Ze voelde zich hier erg bezwaard over. Maar achteraf gezien was het de beste beslissing. Het feestje was veel meer ontspannen en alle kinderen hadden het naar hun zin.

Een regel die ik ouders vaak zie gebruiken, is de leeftijd van de jarige koppelen aan het aantal uit te nodigen kinderen. Dus als je dochter 6 jaar wordt, nodigen jullie 6 kinderen uit. Helder en werkt altijd goed. Zo kun je jarige en genodigden alle aandacht geven en is het voor iedereen ontspannen.